Kritieke motoronderdelen voor smering

David De Mesmaeker 20 juin 2018 Automotive, Camions et Bus, Réduction du coût total de propriété, Voitures

Een motor bestaat uit vele aparte onderdelen. Een goede oliedoorstroming naar de kritieke componenten van een motor is essentieel om een efficiënte en probleemloze werking van de motor te garanderen. Door een motor te smeren met de juiste motorolie zal de motor soepeler draaien en langer meegaan, waardoor u bespaart op onderhouds- en brandstofkosten.

Alle motoren, zowel in zware voertuigen als in personenwagens, hebben bepaalde kritieke onderdelen die tijdig gesmeerd moeten worden om vroegtijdige motorslijtage, operationele problemen en ernstige storingen te voorkomen. In dit artikel beschrijven we deze kritieke motoronderdelen en leggen we uit hoe u ze kunt beschermen.

1. Turbolader

Een turbolader verhoogt de motorefficiëntie en het vermogen door extra lucht in de ontbrandingskamer te brengen. Een turbolader draait aan hoge snelheid, tot 250.000 tpm, en geeft veel hitte af.

Risico op turboladerstoringen

Met piektemperaturen tot 1000 °C vormt de turbolader een grote uitdaging voor motoroliën. Door de hoge temperaturen ontstaan er meer afzettingen in de olie, wat tot een geleidelijk verlies aan vermogen en efficiëntie leidt en uiteindelijk tot ernstige storingen in de turbolader.

Het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel

Om een vlotte werking van de turbolader te garanderen, moet de motorolie de zuiverheid en oxidatie zeer goed onder controle kunnen houden, om afzettingen bij hoge temperaturen te vermijden. Zo helpt een smeermiddel van hoge kwaliteit om het vermogen en de efficiëntie te behouden tussen twee smeerbeurten.

2. Zuiger en voeringen

Het motorblok bestaat uit de cilindervoeringen, zuigers en ringen. Samen genereren ze de ontbrandingsdruk die nodig is voor een efficiënte vermogensontwikkeling. Om een efficiënte ontbranding en maximale energie-efficiëntie te garanderen, is het belangrijk om slijtage te voorkomen en de vorming van afzettingen in het smeermiddel onder controle te houden.

Risico op zuiger- en voeringstoringen

De vorming van afzettingen op de zuiger kan ervoor zorgen dat de zuigerringen vast komen te zitten, wat schade kan veroorzaken aan de cilindervoeringen, de zuiger en de ringen.  Dit kan leiden tot verlies van ontbrandingsdruk en lekkage, wat op zijn beurt voor nog meer oxidatie- en zuiverheidsproblemen zorgt.

Het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel

Een motorolie van goede kwaliteit houdt de vorming van afzettingen op de zuiger onder controle en voorkomt slijtage op cilindervoeringen, zuigers en ringen. Ze helpt om een optimale compressie en motorvermogen te behouden en houdt de duurzaamheid van de motor op peil.

3. Carter

Het carter beschermt een aantal belangrijke motoronderdelen, zoals de krukas en de drijfstangen, tegen voorwerpen van buitenaf. Een verzameling capillaire olieleidingen zorgt voor een aparte smering van bepaalde componenten.

Risico op carterstoringen

De vorming van roet en slib kan de capillaire olieleidingen doen verstoppen, wat tot ernstige storingen in de componenten kan leiden. Het verhindert ook het afvoeren van verontreinigingen in de motor tijdens onderhoud. Roet, slib en gruis dat achterblijft in de motor kan ook voor extra slijtage en een kortere levensduur zorgen.

Het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel

Een smeermiddel dat de vorming van roet en slib goed onder controle kan houden, helpt de motor schoon te houden. Het zorgt voor een goede oliestroom naar de belangrijkste motorcomponenten, minder motorslijtage en een hogere efficiëntie.

4. Kleppenaandrijving

De kleppenaandrijving regelt de werking van de kleppen, die de hoeveelheid lucht en uitlaatgas regelen die in en uit de motor stroomt.

Risico op storingen in de kleppenaandrijving

Een exacte geometrie van het nokkenmechanisme is cruciaal voor een goede werking van de motor en is onderhevig aan slijtage en roetvorming. Een smeermiddel dat onvoldoende beschermt tegen slijtage en roetvorming en de kleppen onvoldoende smeert, kan leiden tot buitensporige slijtage, verminderde klepslag en gasstroom en mogelijke storingen in de componenten, bv. slijtage aan de klepzitting en kleperosie. Een slecht presterende kleppenaandrijving leidt tot een minder efficiënte motor, een verlies aan vermogen bij koudstart en lage gasdoorstroming.

Het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel

Een smeermiddel dat goed beschermt tegen slijtage en de kleppen goed smeert, zorgt voor een exacte geometrie van de nokken, kleppen en klepzittingen, waardoor de juiste ratio van lucht en uitlaatgas gegarandeerd wordt. Het resultaat is dat de motor zijn vermogen en efficiëntie behoudt.

5. Hoofd- en drijfstanglagers

De hoofdlagers van de krukas ondersteunen de krukas en zorgen dat hij draait. De hoofdlagers zorgen voor een oliestroom naar de toevoergaten in de krukas. De drijfstanglagers zorgen voor de draaibeweging van de krukpen in de drijfstang. De hoofd- en drijfstanglagers zijn verantwoordelijk voor een efficiënte smering met minimaal vermogensverlies.

Risico op lagerstoringen

Corrosie van de lagers is een groot risico, dat kan leiden tot beschadiging van de drijfstang en nokkenlagers en zelfs tot motorfalen. Onvoldoende smering kan leiden tot olielekken, verlies van oliedruk en het moeten vervangen van dure componenten.

Het belang van het kiezen van het juiste smeermiddel

Een smeermiddel van hoge kwaliteit voorkomt corrosie en garandeert een langdurige bescherming van de lagers, wat voor minder ongepland onderhoud en een aanzienlijke kostenbesparing zorgt.

Q8Oils ontwikkelt al zijn producten in nauwe samenwerking met Q8 Research, een ervaren team van wetenschappers.

Wij hechten zeer veel belang aan het aanbieden van het juiste smeermiddel voor elke toepassing. Om zeker te zijn dat de juiste olie aanbevolen wordt aan de klanten, staan onze ervaren productingenieurs steeds klaar om vragen over producttoepassingen te beantwoorden.

Aarzel niet om contact met hen op te nemen via [email protected].

De notre expert David De Mesmaeker

David travaille chez Q8Oils depuis 2008 et il est notre expert pour les lubrifiants de gamme Automotive (lubrifiants pour tout véhicule léger, huile moteur / huile de transmission / Lubrifiants qualifiés pour les compétitions automobile / lubrifiants pour l'agriculture /

Demander à Propose un sujet